Sitemap   |   Logga in
HEM / HEMS? SK?RG?RDSF?RENING 


Hemsö Skärgårdsförening

Hemsida: www.hemso.com


Föreningsrapport december 2017

Inför jubileumstidningen Vi skärgårdsbor SRF 35 år bad vi alla föreningar att skriva en kort rapport om de senaste fem åren och vad som är aktuellt nu. Dessa kommer att läggas på varje medlemsförenings sida.

HÄMTA FÖRENINGSRAPPORTEN HÄR!


Presentation:

Norrlandskustens pärla!
Hemsön är en ö i Bottenviken, cirka 1 mil lång och drygt 6 km bred. Runt Hemsön finns en mindre skärgård med flera öar. Hemsön är Sveriges högst belägna ö med bilväg. Vi är 120 bofasta och ca. 2500 på sommaren. Sommartid har vi en linfärja och vintertid en frigående färja. Färjan går i princip varje halvtimme dygnet runt.

Numer finns det inga jordbruk på ön som förr var en stor näring. Men det finns hästar och lite får. Fisket som var den största inkomstkällan, utövas idag bara som fritidssyssla. På ön finns en aktiv idrottsförening med bland annat tre deltagare i årets Triathlon VM, samt ett musikråd.


Kapell och kyrka
Skärgårdsföreningen gjorde för några år sedan tillsammans med Länsmuseet "Murberget" en utgrävning av resterna av det gamla kapellet, från början av 1600- talet. Spännande att få vara med om den första utgrävningen på Hemsön.

Vi har en egen liten kyrka där det nästan varje helg firas gudstjänst. Kyrkan är på sommaren mycket populär som bröllop- eller dopkyrka, också bland dem som inte har någon anknytning till ön.


Båtliv och vandringsled

Vi har en liten gästbrygga och vi har även färdigställt en vandringsled med grillplats där vi fått bidrag från Härnösands kommun. På ön finns "Sågsand"- ett fint havsbad, på Hultomsberget finns en toppstuga där det går att övernatta och ett elljusspår som är fem kilometer. 
      

Fästning i berget
Sist men inte minst har vi Hemsöfästning bestående av tunga och lätta batteriet med berganläggningar från det kalla krigets dagar som har haft cirka 8000 besökare sista åren, en verksamhet som Hemsö skärgårdsförening startat och drivit under cirka tio år. Verksamheten är nu utlagd på privat entreprenad.

Nytt för i år är att Fastighetsverket satsat stor på att bygga en helt ny restaurang med en fantastisk utsikt och tanken är att den ska vara öppen året runt, åtminstone för sällskap.
Välkommen att besöka Norrlandskustens pärla HEMSÖN!


Adress:
Hemsö Skärgårdsförening
c/o Monika Bäcklund
Hultom 224
870 10 Älandsbro

Kontakt: tel: 0611-67133

Klicka för mail till kontaktpersoner:
Monika Bäcklund
Tord Lindh

Prästhushamns fiskeläge.

 Prästhushamns fiskeläge.


Hemsö

 Hemsö 
Åsa Nilsson   Webbproduktion